Zie je door alle tech je campagne nog?

Wie had dat gedacht. We maken anno 2017 ‘s ochtends nog steeds een mediamomentje vrij voor de krant, menigeen onder u zelfs voor de papieren variant. Er wordt in de file nog steeds naar de radio geluisterd en ‘s avonds wordt er in menig huiskamer nog immer naar lineaire televisie gekeken, steeds vaker met een tweede scherm op schoot en een derde om de pols. Extra schermen die we ook nog eens meezeulen, naar de baas, de supermarkt in, langs het veld bij de F-jes en naast het kussen op het nachtkastje voor het slapengaan. We zijn always on. En dus draaien slimme marketeers overuren. Met alle reclameconsequenties van dien. Zegen of vloek?

Rodger: “Sowieso ben ik een rasoptimist, sommigen van mijn vrienden noemen me zelfs naïef, maar de technologische ontwikkelingen die al een tijdje de meningen in reclameland verdelen, stemmen mij voornamelijk vrolijk. Ik zeg: ‘You ain’t seen nothing yet, we staan aan de vooravond van een schitterende reclame- slash marketingrenaissance.’ Wacht maar tot we onze schermen als contactlenzen op onze oogbollen plakken. Kom maar door met die augmented reality. Maar goed. Ik ben misschien een rare.”

COOKIES. PROGRAMMATIC. NEUROMARKETING.

Rodger: “Sinds Netscape één punt nul ben ik al gek op cookies. En ik ben -nu collega marketeers me met steeds relevantere boodschappen weten te targetten en te re-targetten- erg blij met de ontwikkelingen in programmatic. Ik heb er onlangs nog twee jaartjes van m’n creatieve carrière
aan gewijd, toen ik als freelancer PubliGroupes RLVNT mee hielp opzetten, waar we ‘magic’ -creativiteitsamensmolten met ‘logic’ -mediatechnologie. Ik zou zelfs mijn limbische systeem zomaar ter beschikking van de neuromarketingwetenschap stellen, mocht een neuromarketeer mij in een MRI-scanner willen hebben om er een datacloud mee te verrijken. Het is de nerd in mij. Maar ik zie in ruil voor mijn medewerkzaamheid graag wel hele relevante, meeslepende, gave, rake, fraaie reclamecampagnes terug. Dat lijkt me niets teveel gevraagd, gezien de grote bedragen die er worden verdiend met ‘t doorverkopen van de data die ik in al mijn naïviteit heb laten minen.”

STAAT JE CAMPAGNE ALWAYSON, OF ALWAYS ON REPEAT?

Rodger: “Lelijke reclame, vaak van het ouderwets opdringerige soort, swipe ik direct weg. En daar ben ik heus niet uniek in. Verstandige merken doen er dan ook goed aan om vanaf dat allereerste contactmoment, die ene social media post, die ene Youtube pre-roll, van grote meerwaarde te zijn. Best lastig, in zo’n momentje van een paar seconden, maar besef dan dat ik inderdaad -zoals de intro al aankondigde- always on ben, met de nadruk op always. Doe daar wat mee. En dan bedoel ik niet me lastigvallen met zo’n domme always on campagne; wat frames uit de TVC in een pre-roll geplakt, om zo als geheugensteuntje tussen twee TV-bursts te dienen. Always on repeat, noem ik dat. Jammer. Een pre-roll is niet slechts een mini TVC. Alles is connected online. Zie die pre-roll of Facebook-ad als een raampje, een deur naar een dimensie die daarachter ligt, aar een echte always on wereld vol avontuur, verhalen, coole content, je campagne anno nu. Dan ben ik best bereid in m’n eigen tijd, of in die van mijn baas, of bij de F-jes langs het veld, of voor het slapengaan, door je raampje te spieken, door je deur te stappen, naar die achterliggende wereld van je, waar ik ook geheid je product of dienst ga tegenkomen, eerlijk is eerlijk.”

MEE IN DE VAART DER VOLKEREN 2.0

Bernd: “Wat mij vanuit mijn achtergrond als ontwerper steeds meer de reclame in heeft getrokken, is dat de drijfveer voor mijn werk -vrij of toegepast- altijd heeft gelegen in het culturele en maatschappelijke. En waar vind je daar meer wisselwerking mee dan in ons vak? De techniek ontwikkelt zich zo snel dat daar waar we vroeger nog per generatie van normen en waarden verschilden, we nu zowat per decennium een ander wereldbeeld hebben. Denk generatie X, Y en Z. En vrijwel wekelijks kunnen we rekenen op een nieuwe marketingtalk met nieuwe inzichten in hoe we nu ‘het spel’ dienen te spelen. En in hun ‘vijftien minuten’ hebben ze vaak ook gelijk; iedereen heeft de waarheid in pacht, eventjes. Want écht te koop is die niet.”

VERNIEUWING? IN DE CONTRADICTIES.

Bernd: “Oorspronkelijkheid en creativiteit zal altijd een voedingsbodem nodig hebben. Maar het mooie is dat het uit verschillende bodems kan ontspruiten. Mogelijkheden en vernieuwing vind je juist op het snijvlak van contradicties. Mentaliteit én Methode. Magie én Mechanisme. Niet het één of het ander, maar beide zijn waar. En beide zijn nodig en zijn zo vaak dan ook geen tegenstelling, zoals bij creativiteit en effectiviteit. Voor mij komt het erop neer of je de snelle opeenvolging van ontwikkelingen wilt bestempelen als vluchtig en ongrijpbaar, of als overvloed aan kansen om steeds weer iets uitzonderlijke te doen. En dat doet ons -ook in dit grillige medialandschap- geloven dat het kan en drijft ons te vinden hoe.”

VANDAAG IS DE DAG DAT HET KAN.

Rodger: “Zo vroeg Cloudfactory me om met hen de global campagne voor Strongbow Ciders op te tuigen. Met een lean&mean productieteam ging ik de wereld over, om in metropolen met millennials ‘Nature Remix’ projecten te initiëren, filmen, fotograferen. Cinemagraphs, 360s, stills en ‘one minute documentaries’ op Instagram en Facebook openen nog steeds deuren naar de ‘Nature Remix’ dimensie van Strongbow. Millennials over de hele wereld kunnen -wanneer ze maar willen- dit avontuur nog steeds binnenstappen. Omdat die always on wereld van urban en guerrilla gardening niet slechts voor Strongbow gecreëerd is, maar met hulp van Strongbow middels storydoing ontsloten is. Lang verhaal kort: als je compleet anders campagne kan voeren dan je tot nu toe gewend was te doen… Als je voortaan niet meer pushy, zendend, op repeat, maar uitnodigend, social, engaging je merk op ‘always on’ kan zetten… Niet in de nabije toekomst, of morgen, maar vanaf vandaag, met de tech van nu, wat let je dan?”

BERND: “MOOI BRUGGETJE NAAR ONZE NIEUWE UITDAGING.”

Rodger: “Je hebt me door. Na iets meer dan tien jaar bureau-ervaring, plus nog ‘ns negen jaar freelance, weet ik ondertussen wel wat ik wil, wat ik kan. Laten ze dat soort mensen nou zoeken bij Today is Canday. Komt bij dat Today is Canday voor werknemersparticipatie gaat. Today is Canday is namelijk niet alleen van John Lommers, de founder -een rasondernemer- maar ook van hen die erin geloven. En nu dus ook een beetje van mij en Bernd. Ik ben wel ‘ns eerder in de verleiding gebracht. Maar heel wat bureaus zijn me óf te afhankelijk van wat iemand ver weg in het netwerk wil met het bureau, óf de oprichters drukken me zelf nog een erg zwaar stempel op de cultuur en op de creatieve output. Dat terwijl een bureau veel meer bij een bredere dynamiek en heel divers soort cultuur gebaat is, denk ik. Maar ik stond dus echt wel open voor een  omgeving die talent -van welk pluimage dan ook ruimte geeft uitzonderlijke dingen te komen doen. En die ruimte krijg ik bij Today is Canday. Die brengen mensen bij elkaar die geloven dat het kan, omdat ze weten hoe. Of het nou gaat om strategie, techniek, vorm of content.”

TODAY IS CANDAY. OOK IN AMSTERDAM.

Bernd: “Ik ga mijn zevende jaar in bij dit bureau dat z’n roots heeft in het zuiden des lands, maar krijg nu de kans om met Rodger en een gedreven kleine club collega’s een compleet eigen startup in Amsterdam op te zetten. Unieke kans toch? Bij Today is Canday kan het. Vanuit Amsterdam gaan we nu ook complete campagnes, business strategieën en creative content projecten creëren, coördineren en uitrollen. We willen een broedplaats worden voor Magie en Mechanisme, door nerds, structopaten, verhalenvertellers, beeldendenkers, filmmakers, business masterminds, social addicts, mediastrategen, kunstenaars en data-analisten op elkaar los te laten. Today is Canday als kickstarter voor intelligente ideeën, cutting edge content en disruptive businessconcepten.” Rodger: “Waarom kiezen tussen creativiteit óf tech? Wij gaan voor creatieve toepassingen van tech. Nou, dat dus.”

Bernd van den Thillart is Concept Director Art bij Today is Canday en heeft inmiddels meer dan 15 jaar ervaring in concept en art direction. Bernd maakte campagnes voor o.a. Rijkswaterstaat, Jumbo Foodmarkt, Kras reizen, Beekse Bergen, Bavaria, Look o Look, Wicky, Velthuis Kliniek, Kwantum en Jan Linders supermarkten.

Rodger Werkhoven is Concept Director Copy bij Today is Canday. Hij begon z’n carrière 20 jaar geleden bij Result DDB (McDonald’s, Sony), was creative director bij VBAT, BSUR, Alfred (Simpel, Allsecur) en Ogilvy, werkte o.a. voor Ubachs Wisbrun (Saab, ANWB), McCann Erickson en FHV BBDO (Albert Heijn), hielp RLVNT opzetten en werkte 9 jaar als freelancer voor o.a. TAXI Europe, Chunk, Total Identity, StrawberryFrog, Amsterdam Worldwide, Cloudfactory en Lemon Scented Tea.