Tomorrow it’s 2022. Today is Canday.

Geschreven door John Lommers.

De meeste ondernemers hebben altijd een dubbel gevoel rondom de jaarwisseling. Terwijl de champagneflessen worden ontkurkt, en iedereen op gepaste afstand een gelukkig nieuw jaar wordt gewenst, denken veel ondernemers na over wat dit nieuwe jaar gaat brengen. 

“Ondernemers lijken te weten dat er altijd kansen liggen als je creatief bent én weet waar de markt als eerste tractie krijgt.”

Alle tellers staan weer op nul én opnieuw een corona jaar? Vrijwel alle vijf jaren plannen die rond 2019 zijn gemaakt kunnen de prullenbak in. Simpelweg omdat niemand ooit rekening hield met een externe factor zo hardnekkig als Covid-19. Je kunt je serieus afvragen welke sadomasochistische eigenschappen ondernemers moeten hebben om ondanks deze onzekerheid te gaan of blijven ondernemen.

Of zijn het juist deze spannende tijden die het beste in ons naar boven halen? De eerste mensen (homo habilis) die zo’n 2.5 miljoen jaar geleden leefden waren jagers-verzamelaars. Zij wachtten niet af totdat er wat voorbijkwam maar gingen zelf op pad. Met speer en op blote voeten. Trotseerden kou, gevaar en eenzaamheid om voor hun naasten te zorgen. Uit verantwoordelijks gevoel, of wellicht ook op zoek naar een flinke dosis spanning en sensatie? We zullen het nooit weten.  

Zijn de jager-verzamelaars van toen, de ondernemers van nu? In ieder geval blijkt dat de meeste ondernemers optimistisch zijn voor 2022. Ze verwachten meer te gaan investeren, een hogere omzet en meer personeel. Ondernemers lijken te weten dat er altijd kansen liggen als je creatief bent én weet waar de markt als eerste tractie krijgt. Zeker als je ook haarfijn kunt aanvoelen hoe en waar de digitale transitie zijn werk al heeft gedaan en waar de volgende verschuiving gaat plaatsvinden.

Als je dan ook nog accepteert dat bestaande businessmodellen vaak achterhaald zijn en juist hiermee aan de slag wilt; dán staat de markt wagenwijd voor je open. Marktaandelen verschuiven en in die gaten ontstaan de kansen. Wordt het vechten of vluchten?  Of kies je voor creëren, lanceren en als winnaar uit de bus komen?  

Zulke gedachten spelen door mijn hoofd op oudjaarsavond, nog voor de eerste fles Moët Chandon leeg is. Ik leef hiervoor. Niet alleen gedreven door kansen, maar door de energie en spanning die ontstaat in dit soort pionierstrajecten.

Om een trein met een paar mannen en vrouwen langzaam vooruit, in de juiste richting te duwen. Dat gevoel is zowel magisch als verslavend. Dat moet die homo habilis destijds ook gevoeld hebben. Dat is het gevoel waar we bij Today is Canday en WeLikeMilk zo van houden. Omdat we samen weten dat het kan. Omdat we samen weten hoe het moet.  

Een fijne jaarwisseling.