Het Johan Cruijff Vijfje

Nederland herdenkt één van de grootste voetballers aller tijden met een eigen munt.

Officiële herdenkingsmunt Johan Cruijff 2017

In februari 2017 werd een speciale herdenkingsmunt ter nagedachtenis aan Johan Cruijff bekend gemaakt. In het jaar dat Johan Cruijff 70 jaar zou zijn geworden, slaat de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het Minsterie van Financiën deze vijf euro herdenkingsmunt. Het ontwerp is gemaakt door Hennie Bouwe, werkzaam bij Today is Canday. Daarnaast ontwikkelden wij ook in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Munt de landelijke campagne ter promotie van het Johan Cruijff Vijfje.

Johan Cruijff, een van de grootste voetballers aller tijden
Hendrik Johannes Cruijff (Amsterdam, 25 april 1947 – Barcelona, 24 maart 2016), beter bekend als Johan Cruijff, was een Nederlandse voetballer. Hij won de Gouden Bal drie keer, in 1971, 1973 en 1974 en hij was de grondlegger van de voetbalfilosofie beter bekend als Totaal Voetbal. Cruijff wordt wereldwijd erkend als één van de grootste voetballers aller tijden. In 1999 werd Cruijff verkozen tot Europees Speler van de Eeuw. Na zijn afscheid als speler in 1984 werd Cruijff zeer succesvol als coach van Ajax en later FC Barcelona. Na zijn carrière als speler en coach initieerde hij de Cruyff Foundation, Cruyff Institute, Cruyff Classics, Cruyff Football and Cruyff Library. Geproduceerd door de Koninklijke Nederlandse Munt

Today is Canday is al ruim 15 jaar het creatief bureau van de Koninklijke Nederlandse Munt, de enige producent van het officiële muntgeld in Nederland. In deze periode werden maar liefst 35 landelijke campagnes ontwikkeld die betrekking hebben op herdenkingsmunten.

Enkele bekende herdenkingsmunten:
2002: 10 euro Huwelijksmunt Willem-Alexander en Maxima
2004: 10 euro Geboortemunt Amalia
2006: 5 euro Rembrandt Vijfje
2010: 5 euro Max Havelaar Vijfje
2013: 10 euro Koningstientje (eerste herdenkingsmunt met koning Willem-Alexander)

Nu is het tijd voor de promotie van Het Johan Cruijff Vijfje, een officiële vijf euro herdenkingsmunt ter nagedachtenis aan Johan Cruijff.
Deze officiële vijf euro herdenkingsmunt is extra bijzonder. Het Johan Cruijff Vijfje is de eerste herdenkingsmunt die onderdeel is van een nieuwe serie sporticonen, waarmee de komende jaren historische Nederlandse sporticonen herdacht worden, die gezorgd hebben voor de legendarische sportherinneringen die ons land rijk is.

Marketing Bureau Amsterdam, Marketing campagne, Marketing campagnes, Marketing advies, Marketing bureau Rotterdam,

Een landelijke campagne én het muntontwerp zijn door Today is Canday ontwikkeld
Voor Today is Canday is deze campagne extra bijzonder. Deze keer werd naast de landelijke campagne ook het ontwerp door Today is Canday gemaakt. Ontwerper Hennie Bouwe is verantwoordelijk voor het ontwerp van deze herdenkingsmunt. Hij werkt bijna 20 jaar bij Today is Canday en is al 15 jaar verantwoordelijk voor alle campagnes die in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Munt zijn gemaakt.

Bouwe ontwierp in deze periode vaker munten en penningen, te weten:

 • 2006: 5 euro Belasting Vijfje (officiële herdenkingsmunt, wettig betaalmiddel)
 • 2014: officiële WK Oranje penning (ter ere van WK voetbal in Brazilië)
 • 2017: officiële Oranje Leeuwinnen penning (ter ere van EK vrouwenvoetbal in Nederland)
 • 2017: 5 euro Johan Cruijff Vijfje (officiële herdenkingsmunt, wettig betaalmiddel)

Hennie Bouwe over deze unieke kans: ‘Het sterven van Johan Cruijff was aangrijpend en tegelijkertijd inspirerend. Aangrijpend omdat we één van de grootste Nederlanders aller tijden zijn kwijtgeraakt en we verder moeten met de herinneringen van deze iconische persoonlijkheid. En inspirerend omdat in de geest van Johan Cruijff het idee voor het ontwerp van deze herdenkingsmunt op de dag van zijn sterven is geboren. Op dat moment was er nog geen sprake van een herdenkingsmunt, maar toch ben ik op dat moment aan de slag gegaan met een ontwerp, puur uit enthousiasme. Toen er in februari 2017 een herdenkingsmunt werd aangekondigd, en ik ook nog een uitnodiging mocht ontvangen als één van de kandidaten voor het ontwerpen van deze munt, kon ik mijn geluk niet meer op. Vanaf de sterfdag van Johan Cruijff tot het winnende oordeel van de muntadviescommissie heb ik een overtuiging gehad dat mijn ontwerp het winnende ontwerp zou worden. Toeval is logisch zou Johan Cruijff zeggen. Ik ben dan ook enorm trots om de ontwerper te zijn van het officiële Johan Cruijff Vijfje.’

Digital Content, Content marketing agency, Marketing Management, B2b marketing,

Het ontwerp bevat een iconisch 3D-ontwerp van Johan Cruijff
Voor het ontwerp koos Bouwe voor een iconisch 3D-ontwerp van Johan Cruijff op de keerzijde van de munt. ‘Om gelijkwaardigheid en saamhorigheid te benadrukken is koning Willem-Alexander op de voorkant van de munt even groot afgebeeld. Beide zijden zijn met elkaar verbonden middels een voetbalshirt als drager. Door te spelen met mat en glans ontstaat er op de keerzijde een strook die een Ajax shirt suggereert. De mat egale zijde van het shirt op de voorzijde laat het ‘Oranje’ shirt van het Nederlands Elftal zien. Met het nummer 14 op de keerzijde zijn de in ons collectieve geheugen gegrifte eigenschappen van Johan Cruijff in dit muntontwerp samengevat.’

De Campagne is een verlengstuk van het ontwerp van de munt
Het iconische 3D-ontwerp van Hennie Bouwe heeft de basis gevormd voor een herkenbare campagne visual. De afbeelding die gebruikt is voor het portret van Johan Cruijff is doorgevoerd naar de campagne visual. Vanuit deze visuele magneet zijn alle middelen ontwikkeld. Het onthullen van het ontwerp live tijdens Voetbal Inside op RTL7 zorgt voor een landelijke awareness. De online- en social media campagne, die is ontwikkeld samen met De Nieuwe Zaak, zorgt voor traffic naar en conversie op de vernieuwde website van de Koninklijke Nederlandse Munt. De volledig online georiënteerde campagne bevat o.a. de volgende middelen: promo movie, preroll, Google AdWords en display marketing, social media en direct mails. Today is Canday is verantwoordelijk voor concept en creatie van deze campagne.

De campagne start direct na het onthullen van het ontwerp tijdens Voetbal Inside op RTL7 op maandag 4 september. Het Johan Cruijff Vijfje is te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt (www.knm.nl).

De ceremoniële Eerste Slag van het Johan Cruijff Vijfje vindt plaats op woensdag 20 september 2017 tijdens de twintigste open dag van de Cruyff Foundation. Vanaf dan zullen de eerste munten in circulatie gebracht worden.

Digital Content, Content marketing agency, Marketing Management, B2b marketing,

Digital Content, Content marketing agency, Marketing Management, B2b marketing,Digital Content, Content marketing agency, Marketing Management, B2b marketing,

Het Johan Cruijff Vijfje 2017 – specificaties
Officiële uitgifte in coincard ter nagedachtenis aan Johan Cruijff.

 • Metaal: Verzilverd koper
 • Gewicht: 10,50 g
 • Diameter: 29,0 mm
 • Randschrift: * GOD * ZIJ * MET * ONS
 • Kwaliteit: UNC
 • Nominale waarde: 5 euro
 • Oplage: max. 50.000 stuks
 • Ontwerper: Hennie Bouwe

 

De Johan Cruijff herdenkingsmunt verschijnt ook in diverse verzamelaarsuitgiften, onder andere in goud en zilver.

Het Johan Cruijff Vijfje is te bestellen op www.knm.nl.

Get in touch