Autisme, heb jij dat ook?

De sociale app voor jongeren met autisme.

Elk detail is even belangrijk.

Stel dat alles wat je hoort en ziet nèt even anders binnenkomt dan bij anderen? En communiceren soms vergelijkbaar is met het beklimmen van de Mount Everest? Voor jongeren met autisme is dit de dagelijkse realiteit. En is een sociaal isolement vaak het gevolg. Met de AutThere app wil de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) dit probleem aanpakken door deze jongeren met elkaar in contact te brengen. Canday, Indicia én een denktank van twaalf jongeren met autisme tekenden voor de ontwikkeling van dit bijzondere sociale platform.

Er zijn al veel sociale media apps waarmee jongeren met elkaar in contact kunnen komen. Je zou dus denken dat communicatie dankzij alle online middelen laagdrempeliger is geworden. Maar voor jongeren met autisme schieten de beschikbare apps tekort. Veel apps voelen massaal en onveilig, waardoor ze afhaken om verder contacten te leggen.

Ongezouten mening

Een denktank van enthousiaste jongeren die de app uiteindelijk gaan gebruiken, hebben hun stempel op de ontwikkeling gedrukt. Elk detail is even belangrijk. Dat is tijdens het traject heel duidelijk geworden. De twaalf denktank-leden konden hun ongezouten mening geven over de ontwerpen, de kleurstelling en het logo. En natuurlijk meedenken over de verschillende features van de app. Zo hebben we hun visie en aandachtspunten zo goed mogelijk verwezenlijkt.Aanvankelijk was bijvoorbeeld de Reach Aut-functie (waarmee je iemand aan de hand van vijf zelfgekozen vragen beter kunt leren kennen, red.) een spel waarbij je punten kon scoren. Daarvan gaf het test panel meteen aan dat dat zo niet zou gaan werken. Ook over het toevoegen van een forum is lang gediscussieerd. Alles moest kloppen. De panel-leden zijn erg trots op het eindproduct: ‘De app is bruikbaar en ziet er geweldig uit’.

De eerste resultaten

AutThere is sinds 28 maart 2015 beschikbaar. Na twee maanden was de app al bijna 1700 keer gedownload. Dat is al meer dan tien procent van het potentieel van 13.000 jongeren tussen 13 en 23 jaar. Uit reacties van de jongeren blijkt dat AutThere voldoet aan de belangrijkste eis: de gebruiker heeft de volledige controle. Dat is voor de doelgroep een absolute must.

Gaan een maatschappelijk thema en merkcommunicatie wel samen?

In deze tijd moet je de publiciteit opzoeken en investeren om je product of boodschap succesvol te verspreiden. Mensen met autisme staan over het algemeen niet graag in de belangstelling dus zul je merkcommunicatie moeten inzetten om AutThere op een positieve manier onder de aandacht te brengen.

Get in touch