De waardevolle waanzin van animatie

Geschreven door Bernd van den Thillart.

In conceptfases schetsen we regelmatig de key-visuals of de storyboards uit om het eerste, vaak abstracte gedachtegoed concreet over te kunnen brengen. Niet zelden horen we dan een klant zeggen; ‘ik vind deze illustraties zo eigenlijk ook al mooi’. Een compliment voor ons conceptteam, maar natuurlijk overtuigen we ze er dan van dat de uiteindelijk fotografie of film deze schetsen nog zeker zullen overtreffen.

“Dat wat illustratie is ten opzichte van fotografie, is animatie ten opzichte van film.”

Toch snap ik die opmerking wel. Een goede visualizer, zoals we de illustrator dan noemen, weet de essentie van het concept ‘met de hand’ te vangen. In enkele lijnen raakt hij de juiste houding en expressie van de personages. Met een paar ruimtelijke suggesties creëert hij net voldoende de setting of context. En met de eerste basiskleuren zet hij meteen de juiste toon en sfeer. Die eerste beelden komen vrijwel uit het niets en hebben altijd een eigen signatuur door de persoonlijke lijnvoering van de visualizer. Ze voelen daarmee altijd meteen authentiek en eigenzinnig aan. Toch zonde dat het dan alleen een schets is.

Illustratie heeft dankzij die authenticiteit en eigenheid zeker de potentie om écht een eigen oorspronkelijke belevingswereld te worden. De verbeelding is vaak een unieke mix van een wat vervreemdende eigen stijl en herkenbare essenties. En daarmee een vaak onderschatte bron van originaliteit.

Ondanks deze magische meerwaarde, wordt vrije illustratie relatief maar weinig ingezet als commerciële beeldtaal. Want juist die authenticiteit en eigenheid is vooraf moeilijk voor te stellen, en daarmee dus een onzekerheid. Het blijft voor alle betrokkenen toch altijd in zekere mate een ‘gok’ wat het eindresultaat van illustratie precies zal zijn. Iets wat zich als concept vaak moeilijk laat verkopen. Het is bewerkelijk, tijdrovend en een stuk subjectiever dan fotografie.

Maar dan nog een stapje verder… 

Dat wat illustratie is ten opzichte van fotografie, is animatie ten opzichte van film.

Alleen nu praten we over 25 tekeningen per seconde. Ik denk dat maar weinig mensen echt beseffen hoeveel toewijding en passie ervoor nodig is om op deze manier een bewegend beeldverhaal te vertellen. Dat je zo’n 30 standen van een personage volledig moet uittekenen, alleen om deze zich even om te laten draaien.

Het realiseren van een concept in animatie vergt dan ook een sterke overtuiging bij alle betrokkenen dat de beoogde boodschap zich echt het beste laat vertellen in zo’n eigen visuele wereld.

Dat is lang niet altijd een vrije artistieke overtuiging. Vaak blijkt animatie heel geschikt om informatie te verduidelijken. Je kunt makkelijk in een gestileerde beeldtaal met versimpelde settings, iconen, symbolen, cijfers en tekst een leesbare verbeelding animeren van datgene wat wordt verteld en uitgelegd. Voor deze toepassing is animatie niet moeilijk te verkopen. De gekozen animatietechnieken zijn inmiddels technisch vrij eenvoudig, dus ook niet tijdrovend. 

Toch blijven deze animaties in expressie vaak (bewust) vlak en simpel. Bijna rationeel en functioneel.

De overtuiging om te kiezen voor animatie ligt het moeilijkst als het gaat om een verhalende en emotionele boodschap. De eigenheid, de nuances in expressie en het belang van de juiste toon en sfeer worden dan een zeer bewerkelijke, tijdrovende en zelf persoonlijke onderneming. En dus op zekere hoogte ook wel een passie-project. Waarom zou je daar vanuit een commerciële doelstelling dan voor kiezen?

Nou… kijk dan nog eens goed naar het huidige medialandschap. Als content ‘king’ is, zijn we al dik anderhalf decennium koning in eigen bubbel. Sinds de iPhone in 2005 werd gelanceerd, lopen we allemaal rond met een zwarte spiegel op zak die op hoge kwaliteit ons laat fotograferen, filmen, editen, bewerken én publiceren.

Fotografie en film zijn inmiddels gemeengoed. Illustratie en animatie bieden daarom juist visueel nog echt onderscheidend vermogen. Voor hen die het lef hebben echt hun eigen wereld te scheppen. Ook weten wat animatie voor u kan doen? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.