KNM: Oranje Leeuwinnenpenning 2017

Het Nederlands Vrouwenvoetbalelftal is Europees Kampioen! Ter ere van deze unieke gebeurtenis geeft de Koninklijke Nederlandse Munt een Oranje Leeuwinnenpenning uit. Deze officiële uitgifte, in coincard met uniek design, past in de reeks van sporthoogtepunten, zoals de 100e Nijmeegse Vierdaagse Penning 2016 en de Kampioenspenning Feyenoord in 2017.

 

Het is een bijzonder moment in de Nederlandse sportgeschiedenis. En dankzij de penning een blijvende herinnering aan een unieke prestatie. En ook een bijzonder moment en unieke prestatie voor Today is Canday. Want we hebben deze Oranje Leeuwinnenpenning samen met de Koninklijke Nederlandse Munt mogelijk gemaakt. En daar zijn we natuurlijk enorm trots op!

 

Geloven dat het kan én weten hoe

 

Als het Nederlands Vrouwenvoetbalelftal de halve finale wint, dan staan ze in de finale en zijn ze nog maar één stap verwijderd van het winnen van het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal 2017. En als ‘onze’ Oranje Leeuwinnen deze titel winnen, dan verdienen ze natuurlijk een officiële KNM-uitgifte die aansluit bij de eerder uitgegeven sporthoogtepunten. Today is Canday gelooft dat je elke dag je wereld kunt vergroten. Door kansen te zien, te grijpen en zelf te creëren. Ontwerper en partner bij Today is Canday Hennie Bouwe greep zijn kans en ontwierp in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Munt de Oranje Leeuwinnenpenning.

 

Het is niet gek dat juist Bouwe deze kans direct zag. Hij werkt al jaren samen met de Koninklijke Nederlandse Munt. Zo begeleidt hij sinds 2002 alle landelijke herdenkingsmunt campagnes (inmiddels meer dan 30!) die Today is Canday samen met de Koninklijke Nederlandse Munt ontwikkelt. Hij is daarnaast ontwerper van verschillende bijzondere uitgiften:

 

 • 2006 Belasting Vijfje (officiële herdenkingsmunt, wettig betaalmiddel t.w.v. vijf euro)
 • 2011 BES dollar (officieel betaalmiddel op Bonaire, Sint Eustatius, Saba t.w.v. een dollar)
 • 2014 WK Oranje Penning (officiële herdenkingspenning)

 

Herdenkingspenning ook primeur nieuw Oranje Leeuwinnen-logo

 

Bouwe vertelt: ‘Toen het spreekwoordelijke kwartje viel, heb ik meteen contact opgenomen met de Koninklijke Nederlandse Munt en m’n idee voorgelegd. Het werd enthousiast ontvangen en vanaf dat moment was tijd eigenlijk de grootse uitdaging. KNM heeft vervolgens snel geschakeld en ik ben gestart met het ontwerp. Fantastisch wat we samen in zo’n korte tijd hebben weten te bereiken, want meteen na de gewonnen finale is de communicatiecampagne gelanceerd en kan heel Nederland de Oranje Leeuwinnenpenning 2017 bestellen.’

 

Bijzonder detail, is dat het nieuwe KNVB Oranje Leeuwinnen logo op de penning prijkt. Dit logo – dat officieel pas in 2018 wordt gelanceerd – is speciaal voor deze gelegenheid vrijgegeven. Daarnaast zijn er ook enkele indrukwekkende beelden van het Nederlands Elftal tijdens dit Europees Kampioenschap vrijgegeven, waardoor ook de coincard een uniek, actueel design heeft gekregen. Bouwe tekende overigens voor beide ontwerpen, de herdenkingspenning en de coincard. Today is Canday is trots op deze prestatie en blij een belangrijke rol te hebben mogen spelen bij het mogelijk maken van de penning.

 

 

Een ontwerp waarin vreugde en trots centraal staan

 

‘Het Nederlands vrouwenvoetbal zit in de lift,’ vertelt Hennie Bouwe. ‘Het spel van het Nederlands Elftal doet menig hart sneller kloppen. De voetbalster op de voorzijde symboliseert deze vreugde, én het spel waar we allemaal zo enthousiast over zijn. Het weergaloze spel dat ons Europees kampioen heeft gemaakt. Dat klinkt als muziek in onze oren, we zeggen het met trots verder en zingen luidkeels hoe trots we zijn. Eindelijk krijgt het Nederlands vrouwenvoetbal de aandacht die het verdient en dat gaat als een lopend vuurtje rond.’

 

Bouwe vervolgt: ‘De cirkels die in het ontwerp zijn verwerkt symboliseren de geluidsgolven van alle positieve aandacht die het vrouwenvoetbal dankzij het EK krijgt. De geluidsgolven zijn tevens het verbindende element tussen de voor- en keerzijde. Ze zijn afkomstig van de Oranje Leeuwinnen zelf, van het Nederlandse publiek en van de Nederlandse pers en de KNVB. Stuk voor stuk bevlogen betrokkenen die elkaars enthousiasme versterken. Als ontwerper ben ik de KNVB dankbaar voor het feit dat ik het nieuwe Oranje Leeuwinnen logo heb mogen gebruiken. Dit geeft de penning nóg meer glans!’

 

Oranje Leeuwinnenpenning 2017

 

 • Officiële uitgifte in coincard ter ere van de EK 2017 winst van het Nederlands Vrouwenvoetbalelftal
 • Speciale penning in BU-kwaliteit met uniek design
 • Onderdeel van de officiële Coincard Catalogus

 

Oranje Leeuwinnenpenning 2017 – specificaties

 

 • Metaal: Cu/ Ni
 • Gewicht: 15,5 gram
 • Diameter: 33 millimeter
 • Kwaliteit: Brilliant Uncirculated
 • Ontwerper: Hennie Bouwe
 • Oplage: Vastgesteld na de dag van de huldiging

 

De Oranje Leeuwinnenpenning 2017 is vanaf nu te bestellen op knm.nl.